Sunday, September 6, 2009

raya!!! raya!!! raya!!!

wow, xsangka dh 2 mggu brpose... dan dh nk exam esok... huh, final exam... after that mmg raye sakan la...
so, time raye msti u all ade favourite kueh raye la kn...
actually, aku mmg suke kueh tart...
yg plg best kueh tart cheese or raspberry/blueberry cheese tart... terliur gak dibuatnye... =D

so,i want to share this tart recipe 2 u all... nti aku g braye umah korg leh la bedal kueh tart korg... huhuhu

rajin2 la msk ye... xkn asyik nk buat kueh tunjuk2 je... hahaha




Bahan-bahan
* 160g butter
* 80g gula castor
* 1 st vanilla esen
* sedikit garam
* 1 biji telur
* 250gm tepung gandum
* BAHAN ISIAN CHEESE
* 250gm cream cheese (Philadelphia)
* 3/4 cwn gula icing
* 1 biji telur
* 1/2 cwn whipping cream
* 1 camca teh esen vanila
* Blueberry filling secukupnya
* *Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Cara-cara
1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
5. Tekan doh pada acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.



tart coklat ni lom pnh rase lg tp nk share dgn korg bhn2 n care2 membuatnyer...




Bahan-bahan ( dalam 100 keping )

* 250 gm (1 buku) butter
* 1 cawan gula halus
* 2 biji telor
* 1 sudu teh esen vanila
* Tepung gandum secukup adunan
* 125gm cokolat masak
* 25gm shortening
* 25gm butter/margerin
* 2 sudu makan susu segar

Cara-cara

1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
3.Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
4.Canai adunan agak2 ketebalannya.
5.Terap menggunakan cetak kuih tart.
6.Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
7.Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
8.Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
9.Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
10.Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
11.Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.

1 comment: